Multi Project Management

Multi Project Management

dinsdag 19 februari 2013

Is na meer dan 100 jaar de Gantt chart achterhaald?

Henri Gantt ontwikkelde de Gantt chart (balkenplanning) rond 1910. Het was destijds een revolutie in project management: 







Bijna alle software leveranciers in project management tools gebruiken de methode van de Gantt Chart. Bij controle in de App store zijn er inmiddels 60 verschillende nieuwe apps verkrijgbaar met o.a. Gantt Charts. Vele namen van deze apps refereren aan Henri Gantt. Tevens gebruiken de bekende Project Portfolio Management software leverancier allemaal Gantt chart als ondersteunende tool (Clarity, Primavera, Microsoft Project Server).


Als vele leveranciers het aanbieden als tool binnen project management dan moet het wel goed zijn. Maar is dat wel zo? Ik heb zo mijn twijfels. Daarom ben ik een onderzoek gestart naar de bruikbaarheid van Gantt charts.


Ik zal beginnen met de conclusie:
Gantt charts zijn zeer beperkt bruikbaar. Binnen Project Portfolio Management zijn ze voor de uitvoeringsfase totaal onbruikbaar.

Bevindingen:
De functie van een Gantt chart is visualisatie van het project plan met de afhankelijkheden tussen de activiteiten. Start en eind van de activiteiten zijn weergegeven inclusief de milestones (zie bovenstaand figuur).



Beperkingen:
1. Werkt alleen voor kleine projecten met maximaal 30 activiteiten. Dit is het maximale aantal dat zichtbaar is op een computerscherm. Daarnaast krijg je bij meer activiteiten een wirwar van verbindingslijnen.
2. Het representeert enkel de factor tijd. Kosten en scoop zijn niet verwerkt.
3. Het representeert niet de complexiteit van een project.
4. De balkenplanning is geen weergave van de actuele behoefte aan mensen en middelen. De lengte van de balk is vaak langer dan de totale behoefte aan manuren. De reden daarvoor is divers.
5. De weergave van de voortgang per activiteit of project kan leiden tot miscommunicatie over de werkelijke voortgang.
6. Geeft geen beeld van de onzekerheid in de uitvoering van een activiteit.
7. De afgeleide beladings grafieken van de medewerkers worden weergegeven als constante, welke kan afwijken van de realiteit.
8. Continu update is noodzakelijk. (arbeidsintensief)

Gezien de bovenstaande beperkingen vraag ik mij sterk af hoe het mogelijk is dat leveranciers van Project Portfolio Management software het aandurven om te beweren dat ze resource management kunnen aanbieden op basis van Gantt charts. Dit is mijns inziens onmogelijk.

Maar ik laat mij graag overtuigen door uw argumenten.

Wat is uw ervaring met Gantt charts?
Welke beperkingen / voordelen ziet u nog meer?
Wat is u ervaring met resource management op basis van Gantt charts?
Onderschrijft u mijn conclusies?

Ik zie uit naar uw reacties.

3 opmerkingen:

Hans de Boer zei

Goede analyse. Ik gebruik Gantts alleen om klanten of andere stakeholders een beeld te geven op hoofdlijnen. Uiteindelijk is men alleen geinteresseerd in de opleverdatum van het project. Als het gaat om innovatieprojecten waarbij resultaten niet bij voorbaat bekend zijn, geeft een simpel balkje een wel erg vereenvoudigde voorstelling van de werkelijkheid. Eigenlijk zou je de onzekerheid op een of andere manier willen terugzien. Nu nemen mensen meestal gewoon een factor 2 of 3 meer tijd in hun planning (en beginnen dan pas aan de taak als alle buffermarge weg is...).
Het managen van resourcecapaciteit mbt Ganttcharts is helemaal onbegonnen werk. Alle mogelijke variatie werkt door. Mensen worden ziek, werken parttime, hebben ook andere projecten en niet te vergeten: worden de hele dag gestoord voor ad hoc klussen.
Just forget it!

Unknown zei

Gantt-charts zijn een lineaire grafische weergave van een vertakte en vaak chaotische realiteit. Daarom is MS Project het meest gebruikte tekenpakket in de markt :)

GANTTS blijken goed te werken op 'Jip en Janneke' -level. Voor high level updates info-sessies voor Management dus.

In het project zelf gebruik je als PM heel andere views, die echter op dezelfde database-data gebaseerd zijn.

In moderne toolboxen 'hangt'er in de kelder -als het goed is- een relationele database onder, waarin de relevante bookkeeping-info is opgeslagen.

Logische integratie van handelingen (zoals 'ik schrijf uren en dat resulteert DUS automatisch in een update van mijn progress')is dan wel noodzakelijk.


PPPM Tools zoals CA's Clarity en Microsoft's EPM kunnen dit, als je dit tenminste goed hebt ingericht.

Resource utilisation over time is ook zo'n 'view' die je dan tot je beschikking hebt.

DUS: Staar je niet blind op GANTT charts. Gebuik ze waar ze werken. En gebruik voor het echte werk de rijke database-tools die met de meeste producten worden meegeleverd...

Dirk de Wit zei

Besef wel dat de Gantt chart in de techniek (Werktuigbouwkunde, civiele techniek, bouwkunde) is ontwikkeld. Dat zijn projecten met een relatief sterke volgordelijkheid en met medewerkers die continu aan dat ene project werken.

Dat de Gantt chart dan niet optimaal werkt in een ICT/kantoor omgeving met medewerkers die aan meerdere projecten tegelijk werken en tussendoor nog van alles en nog wat langs zien komen, lijkt me logisch, maar is de Gantt chart niet aan te rekenen.

Dus nee, de Gantt chart is in mijn ogen niet achterhaald, maar moet voor een eerlijke beoordeling wel bekeken worden tegen de achtergrond waarvoor hij bedoeld is.